Padel
Het is geen tennis, geen squash, geen badminton. Het is padel, een sport die je speelt met een bal en rackets op een veld gescheiden door een net met rondom hoge wanden. Het kent eigen spelregels en het wordt gespeeld door zowel amateurs als professionals.

Waar de sport vandaan komt en hoe deze ontstaan is? Het lijkt een sport die in Amerika is ontstaan. Padel kun je letterlijk vertalen. Het staat voor peddels ofwel roeispanen. Het verhaal gaat dat de bemanning van Engelse schepen die in 1890 naar Amerika voeren, zich met de peddels van de reddingsboten vermaakten in de schaarse momenten dat ze even niet de zeilen hoefden te hijsen. Daar kon je prima een balletje mee slaan, én weer terugslaan. Zo ontstond een heus spel. Bovendien verbeterde hun conditie er ook nog eens van en dat betekende twee vliegen in één klap. Dit nieuwe spel groeide in de jaren daarna uit tot een echte sport. Niet alleen op zee, maar vooral aan de vaste wel. Het kreeg letterlijk voet aan de grond.
Het ging verder de wereld over. Eerst werd het met name in de jaren zestig van de vorige eeuw door rijke families in Mexico en Argentinië gespeeld. Een rijke Mexicaan liet zelfs een eigen baan aanleggen. Daarna kreeg de sport veel liefhebbers in Spanje en weer later in de rest van Europa.
Ook Nederland ging overstag en kende steeds meer padelspelers en wedstrijden. Sinds 1 juli 2020 zijn de Nederlandse Padelbond (NPB) en Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) gefuseerd. In Nederland kennen we het padel vooral vanaf het moment dat er banen kwamen, nu bijna tien jaar geleden. De eerste baan verscheen in Huizen. Inmiddels spelen veel recreanten en professionals het spel. Er is een nationaal Nederlands herenteam, een jeugdcompetitie en er wordt ook rolstoelpadel gespeeld.
Padel veld
Padel speel je op een veld in een kooi van twintig bij tien meter met wanden van glas van vier meter hoog en een hekwerk met een hoogte van drie meter. Je treft padel banen of velden meestal bij tennisverenigingen, maar soms staan ze ook op zich. Er bestaan klei-, beton-, matten- of kunstgras banen. Er zijn zowel padel binnen- als buitenbanen. Publiek kan rond de baan zitten en door de glaswanden of het hekwerk heen het spel bekijken.
Padel spelen
Enkelspel
Officieel wordt er twee tegen twee gespeeld. Er bestaat geen enkelspel competitie, maar je kunt het natuurlijk wel met z’n tweeën spelen om de techniek te verbeteren. Gewoon als oefenpotje. Daar zijn speciaal aangepaste enkelspelbanen voor. Een single baan bij padel is twintig bij zes meter. Verder zijn de spelregels voor padel enkelspel gelijk aan padel zoals we het als dubbelspel spelen op een baan met de standaardafmeting van twintig bij tien meter.
Dubbelspel
Tijdens wedstrijden wordt er alleen maar dubbelspel gespeeld. Op een baan van twintig bij tien meter.
Gemengd dubbel
Het is natuurlijk prima mogelijk om als damesteam of herenteam een dubbel te spelen, maar ook gemengd dubbel is mogelijk. Zo is er altijd wel een medespeler te vinden. Het aantal padelspelers is inmiddels flink gegroeid, zowel onder mannen als vrouwen. Het spel is bovendien voor alle mogelijke leeftijden geschikt.
Spelregels
En dan nu het spel zelf en de regels. Je slaat de bal over het net richting de tegenstander op zo’n manier dat hij of zij eigenlijk de bal niet terug kan slaan. Het levert intensieve rally’s op. Dat rally’s intensief zijn is ook te danken aan het feit dat de bal, die minder snelheid heeft dan een tennisbal, met de racket teruggeslagen mag worden nadat deze een wand heeft geraakt. Rally’s kunnen daardoor best lang duren.
Opslaan gebeurt onderhands en diagonaal over het net, waarbij de wand gebruikt mag worden maar niet het net. Tijdens rally’s mag de bal slechts één keer de grond raken. Terugspelen mag ook nadat een bal (meerdere keren) een wand of net heeft geraakt, of na die stuit op de grond. Het is een fout als deze voor de stuit eerst een wand heeft geraakt.
Alleen als de bal heeft gestuiterd in het vak van de tegenstander mogen de wanden worden geraakt. Raakt de bal direct de glazen wand dan betekent dat een punt voor de tegenstander. Raakt de bal het hekwerk voordat deze over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand of het hekwerk wordt geslagen is het een punt. Dat is niet het geval als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt. Het spel stopt als de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt.
De puntentelling is net als bij tennis 15, 30, 40 en game. De gelijke stand 40-40 wordt deuce genoemd, waarna twee opeenvolgende punten gescoord moeten worden om de game te winnen. Een team wint als deze de eerste zes games wint met twee games verschil. Het gaat net als bij tennis om twee gewonnen sets.
Er is een tiebreak padel als beide teams zes games gewonnen hebben (6-6 in games). Als een partij tijdens een tiebreak een punt wint, dan staat het 1-0. Een tiebreak loopt op tot 7 punten (bijvoorbeeld 7-0). Heb je de tiebreak gewonnen? Dan is de eindstand in games 7-6.
Padel uitrusting
Racket
Padel rackets zijn met name van carbon fiber gemaakt en afhankelijk van het spelniveau hebben de rackets een andere vorm. De sweetspot is de benaming voor de meest ideale plek op het racket waarmee je de bal zo efficiënt mogelijk kunt raken. Beginners kunnen het beste kiezen voor een zo rond mogelijke racket met een grote sweetspot. Dan speel je meteen fijn omdat de kans om de bal goed te raken, groter is dan bij een ander racket. Zorg voor een racket met een stevige grip, zodat deze goed in de hand ligt en je er makkelijk mee kan manoeuvreren.
Schoenen
Kies niet voor tennisschoenen, maar echte padelschoenen. Omdat padel zo’n intensieve sport is en je knieën flink veel te verduren krijgen, door al het draaien en het wenden, zijn flexibele sportschoenen met een goede grip en veel demping enorm belangrijk. Dat voorkomt blessures. De schoenen zijn er van alle bekende sportmerken, zowel voor vrouwen als voor mannen. Ze wegen weinig, hebben zolen met demping, en het bovenwerk is van een sterk materiaal gemaakt. Ze zijn niet alleen functioneel en praktisch, maar ook van een eigentijdse vormgeving en design.
Padel banen
Het aantal Nederlandse padel banen is al flink. Er zijn in Nederland al meer dan driehonderd banen en dat aantal groeit. De eerste baan, geen officiële, werd ooit aangelegd bij het Philipsstadion in Eindhoven op verzoek van de Zuid Amerikaanse spelers van voetbalclub PSV. In Huizen kwam een officiële baan. Nu tref je banen in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Deventer, Lelystad, Joure en ga zo maar door. Iedere grote stad heeft wel een baan en in kleinere steden verschijnen ze inmiddels ook.
Padel spelen
Via de website van de KNLTB zijn er padelbanen te huur door heel Nederland, maar je kunt ook lokaal terecht. Informeer naar de prijzen, want die verschillen. Bij een padel baan en accommodatie kun je veelal ook padels en ballen huren. Dat geeft de mogelijkheid het gewoon een keertje uit te proberen, voordat je een eigen padel uitrusting aanschaft.