Of je nu indoor, outdoor of overdekt wilt spelen, aan de Amsterdamse Zuidas ligt een prachtige club waar je padel kunt spelen. Zeven dagen in de week, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
Het is dan ook heel goed mogelijk om voor- of na het werk, of zelfs tussen het werk door te sporten. Een baan huren via de app (Playtomic) en spelen maar. Bij padel Zuidas kun je spelen op een van de prachtige banen die deze locatie rijk is. Omringd door alle mogelijke andere faciliteiten zijn de banen het neusje van de zalm.
Dat neemt niet weg dat je zelf je best moet doen om het spel te winnen. Met een puntentelling als bij tennis, speel je om winnende games en sets. Ook al is er deze overeenkomst met tennis, padel wordt op een andere manier gespeeld.
Ten eerste is het geen open baan, maar een kooi waarin je speelt met wanden van glas en hekwerk. De wanden zijn drie en vier meter hoog en doen mee in het spel. Je mag de bal via de wanden laten kaatsen om het spel door te spelen. Hoe die spelregels precies zijn? Daar is online alle uitleg over te vinden. In het kort: je slaat onderhands op naar de speelhelft van de tegenstanders. De bal moet een keer stuiteren in het servicevak van die tegenstander. De bal mag de glaswand raken, maar niet het hek. Daarna gaat het spel beginnen, waarbij een stuit op het veld belangrijk is, maar de bal meerdere keren de wanden mag raken. Laat je erover informeren of ga gewoon spelen met iemand die erin thuis is. Dan leer je het snel genoeg.
Je speelt padel in duo’s, draagt padelschoenen die goede grip hebben en voldoende demping, en speelt met een speciaal padel racket. De vorm van het racket is afgestemd op het spelniveau. Dat niveau is bij sommige spelers echt hoog. Er is overigens al jaren een nationaal team dat internationale wedstrijden speelt. Ook kent Nederland een jeugdteam en er is rolstoelpadel mogelijk.
Oorsprong van padel
Hiermee is direct duidelijk dat padel een volwassen sport is die zich kan meten met alle mogelijke andere sporten. Sterker nog; padel wordt steeds populairder. En dat terwijl het eigenlijk al heel lang bestaat. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika (Mexico, Argentinië) waaide het over naar Europa. In de jaren zeventig raakte het helemaal in zwang. Dat is eigenlijk niet meer opgehouden.