Padel Rotterdam

De padelclub Rotterdam ligt vlakbij de Erasmus Universiteit. Niet voor niets krijgen studenten er twintig procent korting als ze er een baan huren. Via een app (playtomic) is dat zo gepiept. Een baan huren kan ook op andere padellocaties in Rotterdam zoals bij bijvoorbeeld padelclub Victoria, Padelclub Rotterdam-Feyenoord of Padel Only Academy.

De padelsport lijkt in opkomst, maar eigenlijk bestaat het spel al heel lang. Afkomstig uit Zuid-Amerika, met name Mexico en Argentinië, wordt padel wereldwijd gespeeld. Nederland kent een nationaal team dat deelneemt aan internationale wedstrijden. Er is tevens een jeugdteam en er wordt in ons land ook rolstoelpadel gespeeld.

Als je het nog nooit hebt gespeeld, zal je het in eerste instantie vergelijken met squash of tennis. Daar lijkt het een beetje op, maar het is eigenlijk ook weer heel anders alhoewel de puntentelling gelijk is aan die bij tennis. Dat is gemakkelijk, maar de spelregels zijn anders.

Dat is onder andere te danken aan het feit dat padel wordt gespeeld op een baan van twintig bij tien meter in een kooi. De wanden, van glas en hekwerk, zijn drie en vier meter hoog. De bal die over een net van de ene speelhelft naar de andere speelhelft wordt gespeeld, mag in de meeste gevallen de wanden raken. Dat speelt lekker door en maakt het spel energiek. Waar je punten mee verdient en wanneer het een foutbal is, kun je gemakkelijk online nalezen op meerdere sites, maar ook bij de clubs worden de spelregels duidelijk uitgelegd. Je speelt het spel altijd met z’n tweeën tegen een tegenstander dat ook uit een duo bestaat. Na een verplichte onderhandse opslag gaat het spel beginnen.

Wat heb je nodig om padel te spelen?

Zoals gezegd heb je een maatje nodig en een duo als tegenstander. Je speelt het met een racket met een ronde vorm. Hoe ronder de vorm, hoe makkelijker de bal (terug) te spelen is. Het is de reden waarom beginners veelal met een zo rond mogelijk racket beginnen. Daarna verandert te vorm langzaam en wordt de sweetspot kleiner, de plek waar de bal het beste geraakt kan worden. Zo leer je de bal, die wat langzamer beweegt dan een tennisbal, effect mee te geven en met kracht te slaan.

Naast een racket en een bal heb je ook goede padelschoenen nodig. Geen tennisschoenen? Liever niet. Padelschoenen hebben een stevige grip en de juiste demping zodat je knieën gespaard blijven. Je wilt te allen tijde natuurlijk blessures voorkomen. Met deze uitrusting is padel spelen een fluitje van een cent. Je leert het snel, maakt je de spelregels al snel eigen en dan is het heerlijk spelen.